Vad är streetstyle?

Vad är streetstyle?

Streetstyle är ett samlingsbegrepp som kan ha flera olika betydelser. Normalt åsyftasd helt enkelt stilen som människor har inom ett visst geografiskt område eller en särskild subkultur. Oavsett om det handlar om punkeran på 1970-talet i de brittiska storstäderna eller om det är hip-hop-modet i förorterna på 1990-talet som gäller har streetstyle varit ett viktigt begrepp för att fånga estetiken hos vanliga människor. Här är det inte de stora catwalkerna på världens modemässor som gäller. Istället är det gågatorna och trottoarerna som utgör verklighetens catwalker där vem som helst får möjlighet att uttrycka sin egen stil.

Group of teenagers sitting outdoors using their mobile phones

Streetstyle kan också ha en mer specifik teknisk betydelse där det är en speciell sub-genre som står i fokus. Det är det så kallade streetmodet som består av en rad olika influenser för att skapa en intressant helhet. Det var från början en kultur som skapades i Kalifornien där surfmodet var stort. Snart hade det också plockat in element från hip-hopen – där den gemensamma nämnaren exempelvis stavades tryck på tröjan och andra modedetaljer – vilket gjorde att streetstylen fick en tydligare avgränsning. Idag är streetwear är väl definierad modegenre med många e-butiker på nätet som riktar in sig på just den kategorin. Det finns många märken som traditionellt har varit förknippade med streetwear, som Champion och Timbaland.

Streetstyle är inte bara en tidsmarkör som berättar något om tidsandan vi lever i. Det är också ett sätt att närma sig en stad. När det gäller Malmö har streetstyle fyllt en viktig funktion för stadens invånare eftersom det har gett människor en chans att få nya uttryckssätt. I en stad där många kulturer samsas på liten yta har det gett upphov till intressanta korsbefruktningar av stilar och kulturer där människor inspireras av varandra och hittar nya synteser. Att vandra på gatorna i Malmö är att ständigt mötas av nya spännande klädstilar vilket har gjort streetstyle till ett extra relevant koncept just här. Det avspeglas också i alltifrån antalet klädbutiker – särskild second hand – som har exploderat de senaste åren till evenemang och aktiviteter av olika slag som arrangeras av respektive subkultur.

Related Posts

mts_newsonline