Finloppis i Malmö för hållbart mode

Slit-och-släng-generationen är förbi, och dagens fashionistor fokuserar allt mer på hur de kan vara moderiktiga och samtidigt arbeta för en mer hållbar modeindustri och ett mer hållbart sätt att konsumera kläder. Någon som verkligen tar detta på allvar är Lisa Loderus, som år 2016 arrangerade Finloppis på Malmö Live i Malmö. Det är den tredje upplagan av ”finloppisen”, vilket visar att det uppenbarligen finns fler som tänker som Lisa Loderus. Hon märkte efterfrågan redan efter loppisens första år, då den var en stor framgång med runt 2 000 besökare. Redan då bestämde hon sig därför för att fortsätta ytterligare ett år. Tanken med finloppisen är helt enkelt att människor ska kunna sälja de kläder de inte längre vill använda, men med ett högre kvalitetskrav än vid en vanlig loppis. Loderus själv konstaterar att kläder av hög kvalitet klarar av att återanvändas, och om man köper ett plagg för återanvändning istället för ett nytt plagg kan man minska konsumtionen. På finloppisen säljs allt från kläder och skor till smycken, väskor och accessoarer.

Även om det var tredje gången som finloppisen arrangerades var det första gången de använde sig av lokalerna på Malmö Live. Det är ett mer centralt läge än tidigare, och större och luftigare lokaler än tidigare. Och stora lokaler är uppenbarligen något som behövs, då loppisen i år hade runt 80 försäljare. Det är ändå en minskning från tidigare år, då det som mest har varit runt 100 försäljare.flea-market-343124_960_720

Nu satsar Loderus på att utöka finloppisen genom att arrangera den inte bara en gång om året, utan två gånger om året. Det är en utmaning, med tanke på den mängd förberedelser som krävs och det faktum att alla som arbetar med finloppisen antingen studerar eller arbetar heltid utöver arbetet med loppisen. Trängseln i lokalerna på Malmö Live visar dock att det finns tillräckligt underlag, tillräckligt många människor som vill återanvända kläder, för att anordna en finloppis inte bara två gånger om året, utan ännu fler.

Ibland måste man dock helt enkelt köpa nya kläder, och det bästa man kan göra då är att köpa kläder av bra kvalitet, som håller för att ges bort eller säljas vidare till någon annan när man själv inte längre vill använda dem. På Outletsverige.se hittar du kläder av bra kvalitet till bra pris – det bästa av två världar, med andra ord.

Related Posts

mts_newsonline