Under 2014 arrangerades street art-festivalen Artscape International Street Art Festival i Malmö. Det blev den största street art-festivalen i Sverige någonsin. Festivalen skapade svensk historia genom att bjuda in 15 internationellt erkända konstnärer för att tillsammans med en handfull av Malmö-baserade konstnärer skapa storskalig konst i den urbana miljön. Festivalen grundades ursprungligen i Göteborg men finns numera i flera städer. Dess syfte är, förutom att lyfta gatukonstens status i samhället, även att lyfta fram kvinnliga konstnärer. När den för första gången arrangerades i Malmö kom det in inte mindre än 400 ansökningar. Sammanlagt genomfördes elva väggmålningar runt om i stan, tillsammans med garngraffiti, gatuskulpturer och origami street art. Sugen på att flytta till Malmö? Kolla in flyttfirma.nu
Street art tar plats som en aktiv kultur
Utöver de konstverk som utfördes under festivalen anordnades bland annat föreläsningar på temat där diskussioner om gatukonstens framtid i samhället var i centrum i kombination med ett flertal workshops över hela staden. Inget projekt i denna omfattning hade genomförts i Sverige innan Malmös första street art-festival och genom att den mottogs så väl så har den möjliggjort att street art tar plats som en aktiv kultur i Malmö och i förlängningen förhoppningsvis även i resten av Sverige. På så vis kan gatukonsten få ett erkännande som en riktig konstform. Festivalen har även bidragit till att ge inblick i hur skapandeprocessen inom street art går till i och med att konstnärerna har skapat helt öppet och i dagsljus. Processen som sådan sker annars mest i det skymda då det inte finns så många offentliga ytor som en gatukonstnär kan skapa lagligt på. De gatukonstverk som producerades under festivalen skiljer sig även från gatukonst som i vanliga fall sker i det dolda. Här fick konstnärerna betalt och gatukonsten skyltades med konstnärernas namn och får vara kvar på obestämd framtid.
Street art-festivalen Artscape
Artscape är en organisation som arbetar för att främja urban konst i Sverige. De vill skapa en arena för konst i det offentliga rummet och på vis också skapa ett intresse för konst hos folk som vanligtvis inte tar sig till konstgallerier eller museum. År 2014 genomförde de Sveriges första internationella street art-festival i Malmö, och festivalen slog ner som en bomb i staden. Den efterlämnade en förändrad och förädlad stadsbild efter sig vars genomgående positiva gensvar har hjälpt till att bana väg för fler aktörer inom konstformen. Festivalen har efter dess spridit sig till fler ställen i Sverige och under 2017 kommer den att ta ett helt län i besittning under namnet ”White Moose project”. 23 artister från hela världen kommer att samverka i projektet mellan 24 juli till 18 augusti i städerna Arvika, Filipstad, Forshaga, Grums, Karlstad, Munkfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng. Verken skapas med en tanke och ett sammanhang som är helt och hållet förankrat i själva platsen den utförs på, och därför får den en alldeles särskild betydelse för invånare i staden. Det gör den både lättillgänglig och enkel att ta till sig.