People watching – att observera människor på gatan

Att sitta och titta på människor på gatan kan låta lite obehagligt och på gränsen till stalkeraktigt, men faktum är att det medför många fördelar, och så länge man inte bara tittar på en enda person under mycket lång tid behöver man inte oroa sig för att framstå som en stalker. Det engelska uttrycket ”people watching” betyder att man observerar människor, deras beteende, deras kläder och deras konversationer, för att försöka lista ut vilka de är, vad de gör och vart de är på väg. Det är en form av sociologi på amatörnivå.

Att observera människor kan medföra flera fördelar, förutom att det är roligt. Det är självklart ett utmärkt tillfälle att få inspiration till nya modetrender inom gatumode, eftersom det är just på gatan som dessa nya trender börjar. Det går också att hämta mycket annan inspiration från att observera människor. Konstnärer och fotografer kan till exempel hitta nya motiv bland folkmassorna, författare kan hitta inspiration till nya karaktärer och skådespelare kan hitta inspiration till nya sätt att tolka sina roller, till exempel genom nya sätt att stå, gå, prata eller gestikulera.street-854248_960_720

Om man ändå känner sig obekväm med att observera människor kan man reflektera över att majoriteten av alla människor idag ändå ägnar sig åt någon form av ”people watching” flera gånger om dagen – i den digitala världen. På sociala medier stalkar människor varandra och får en betydligt djupare inblick i människors liv än man får genom att titta på dem när de går förbi på gatan. Man behöver med andra ord inte ha dåligt samvete.

Var är då den bästa platsen att observera människor? Även om det går bra att göra var som helst, är en uteservering på stan särskilt praktisk av flera anledningar. Dels för att man då sitter på en trottoar, där människor går förbi hela tiden i ett konstant flöde, dels för att man har ett kamouflage i form av en kopp kaffe eller mat – en anledning att sitta still på en plats under längre tid, helt enkelt. Om du har en balkong som vetter ut mot en gata i stan är det också en utmärkt plats att observera människor. Se bara till att du har en bekväm uppsättning utemöbler, så att du kan sitta länge på balkongen utan att få träsmak.

Related Posts

mts_newsonline