Malmöprofilen: Hasse Andersson

Hasse Andersson drar storpublik vart han än åker i Sverige. Att Hasse Andersson är så populär idag beror mycket på att han deltog i Melodifestivalen 2015. Festivalen blev en slags comeback för Malmösonen som började sin musikkarriär betydligt tidigare än så. Andersson föddes den 28 maj 1948 i Malmö. Det var också i hemstaden som han för första gången stod på en scen. Andersson var åtta år gammal när han uppträdde på sin skola med Cliff Richards ”Living Doll”. Flera år senare, nämligen 1970, var han med och startade gruppen Kvinnaböske band.

Åttiotalet betydde framgång

Guitar country look

Med Kvinnaböske band framförde han countryinspirerande låtar på skånska. Den första LP-skivan släpptes 1980 med låten ”Du ska inte kasta sten”. Kommande album gjorde honom känd i hela Sverige men det var först med ”Änglahund” som kom 1982 som han slog igenom stort. Vad handlar då Anderssons texter om? Vardagsfunderingar, kärlek och episoder från livet. Den svängiga musiken är dansvänlig men det går lika bra att sitta ner och njuta. Lyssna till exempel på ”Guld och gröna skogar” ute i trädgården på din uteplats med snygga utemöbler, samtidigt som du dricker en god kopp kaffe. Lyssna gärna på Anderssons musik både från 80-talet och från idag. På 1980-talet drog Andersson storpublik var han och hans band än uppträdde. Självklart gjorde inte tv-produktionen ”Hasse och hans vänner” saken sämre. På den tiden fanns endast två kanaler och det som visades i rutan fick därför stor genomslagskraft. De verklighetstrogna kulisserna liknande en lada men det var först 1991 som Andersson köpte sin egen ladugård och började driva krogen ”Hasses Lada” i Boarp.

Hasses Lada i Boarp, Båstad

”Hasses Lada” blev under 90-talet ett känt begrepp i Sverige och folk från hela landet reste dit för att äta en bit mat samtidigt som de underhölls med dans och musik. Ladan drevs av Andersson fram till 2002. Efter det inledde Andersson en ny karriär som skådespelare för barn. Han har också medverkat i ett flertal revyer i exempelvis Örebro och Arlöv. 2015 blev alltså lite av en comeback för Andersson i och med hans medverkande i Melodifestivalen. Med låten ”Guld och gröna skogar” hamnade han på en fjärdeplats i finalen. Sedan dess har han medverkat i flera tv-program och varit ute och sjungit för sin publik. I och med festivalen fick en helt ny och yngre publik upp ögonen för honom och han verkar gå hem hos de allra flesta. Det senaste projektet har med sport att göra. Hasse Andersson gör nyinspelning av ”Heja Rögle”, en låt som han spelade in redan 1987. Sången är en hyllning till hockeylaget Rögle.

Related Posts

mts_newsonline