Street food är en härlig mattrend som kommit att bli en av de verkliga fördelarna med att bo i en större stad. Konceptet är enkelt men ack så lockande: gatuköksmat som håller restaurangkvalitet. Det är naturligtvis inget fel på den traditionella korvkiosken, men svensk gatumat har varit ganska likriktad under lång tid. Som så mycket annat kommer trenden med Street food västerifrån, från de hippa stadsdelarna i städer som Los Angeles, New York och London. För visionära politiker har trenden blivit ett sätt att levandegöra stadsgator och bredda utbudet av restaurangmat. Många storstäder har som bekant mycket höga lokalhyror. Med den bakgrunden blir street food ett tacksamt sätt för entreprenörer att kunna sälja mat med hög kvalitet utan att behöva ta betalt för lokalhyran. Street food serveras ofta ur så kallade food trucks, alltså ganska traditionella skåp- eller lastbilar med gatukök. I den mångkulturella staden Malmö lever street food-kulturen naturligtvis väl, med många exotiska influenser.
Hela festivaler anordnas kring företeelsen
Tack vare den injektion av gatuliv, kvalitetsmat och väldoft som Street food-kulturen erbjuder, har företeelsen blivit enormt populär. På något sätt utgör en food truck den perfekta lunchrestaurangen, åtminstone under de månader då man kan äta utomhus. Eftersom hyran i princip är obefintlig kan ägaren hålla priserna nere, utan att behöva offra kvaliteten på maten. Lunch äter vi ju dessutom snabbt, vilket passar utmärkt när maten serveras ur en matlucka på en liten lastbil. Fenomenet har blivit så uppskattat att det till och med har anordnats en food truck-festival i Malmö. Och vilken serveringstyp skulle passa bättre för en matfestival än en food truck? Ett stort antal kan parkera kring ett torg eller en annan yta och slå upp sina matluckor. Kunderna kan sedan mingla med sin mat och jämföra upplevelser från flera olika restauranger. Naturligtvis finns det människor som väljer att se problem med sådana här kulturyttringar, istället för att fokusera på fördelarna. I Göteborg, till exempel, fanns det länge starkt motstånd till food trucks bland makthavarna. Anledningarna skulle framförallt vara oro för nedskräpning kring food trucksen och sura miner från krögare som betalar hyra. En inte särskilt visionär inställning, som sedermera fick ge vika.
Skapar både matkultur och mötesplatser
Om du frågar en duktig arkitekt eller stadsplanerare vad som är viktigast i den offentliga stadsbilden, kommer de i många fall svara ”mötesplatser”. En av de fantastiska fördelarna med street food är att food trucks och andra gatukök skapar mötesplatser för stadens invånare. Att köa i väntan på god mat för samman människor som annars inte skulle ha anledning att träffas. Sådant skapar trygghet, öppenhet och tillit, vilka är viktiga värden för att skapa en sammanhållen och positiv kultur. Vem vet, kanske kan köerna till och med komma att konkurrera med dejtingsajter? Det är knappast ovanligt att småprat främlingar emellan på sådana naturliga mötesplatser har varit grunden till långa relationer, såväl romantiska som vänskapliga. Med tanke på allt vad den erbjuder är Street food-kulturen tveklöst här för att stanna. I takt med att tillstånden i våra städer blir fler kommer vi att kunna njuta av bättre och billigare mat, från fler kulturen och massor av spännande innovationer. Vi får fler mötesplatser och bättre kontakt med våra medmänniskor. Så varför inte fira med fler festivaler?